Írta: Keresztesi Barbara - Merj Alkotni! 365+ rovat - 2013. augusztus 2.
Valamelyik nap a pesterzsébeti kisboltban kértem egy Cifet. Az eladó kérdezte, hogy normált vagy citromosat kívánnék, feleltem, hogy most normál megfelel, az eladó bólintott és azt mondta: - akkor nyilván nem teába lesz. Nagyképűsködtem korábban, hogy ezen a blogon nemcsak a részvétel számít, hanem a teljesítmény is, de a mai bonbonom nem lett fergeteges, bár a külalakkal nincsenek problémák. Az első adagot kénytelen voltam kidobni, mert véletlenül mandulás masszázsolajat öntöttem hozzá. A második próbálkozásnak pedig enyhe spenót íze lett.
Ez a desszert nem észvesztően finom, de szép.
Hozzávalók:
8 db mini muffin papír
A külső héjhoz:
140 gramm jó minőségű fehér csokoládé,
körülbelül ½ teáskanál vagy annyi matcha, amennyi szép, pasztell zöldre festi a csokoládét (tehát nem menta zöldre, mint az enyémet).
A töltelékhez:
1 bögre pisztácia, héjától megtisztítva,
1 csipet só,
1 evőkanál étolaj,
1-2 csipet matcha,
25 gramm porcukor.
A pisztáciát és a sót egy robotgépbe dobom, és addig aprítom, amíg labdává áll össze. Ez eltarthat egy darabig, akár tizenöt percig is. Közben néha egy spatulával letolom a masszát az edény oldaláról.
Amikor a pisztáciavaj elkészült, lassan hozzáadagolom az olajat. Nem szabad, hogy a töltelék túlságosan folyóssá váljon, inkább kevesebb olajat csöpögtetek a masszába. Végül hozzászórom a matcha-t és jól elkeverem. Ha kész, félreteszem.
Elhelyezek 8 db mini muffin papírt egy tálcán.
Folyamatos keverés mellett, vízfürdőben felolvasztom a csokoládét. Amikor a csokoládé felolvadt, leveszem a tűzről, kis dózisokban beleszitálom a matcha-t és simára keverem. Vigyázok, hogy ne legyen túlságosan zöld.
Amikor a kívánt színt elérem, körülbelül egy-egy teáskanálnyit a mini muffin papírokba helyezek. Egy kiskanál hátával a papírok oldalán felhúzom a csokoládét, és elegyengetem a kagylók alján is. A műveletet mindegyik muffin papírnál megismétlem. Beteszem a tálcát a hűtőszekrénybe, és a bonbonalapokat 15-20 percen át pihentetem.
Ezalatt kimérek és egy tiszta tálba helyezek 96 gramm pisztáciavajat. Rászitálom a cukrot, és simára gyúrom a masszát. Nyolc golyót formázok, egyenként körülbelül egy teáskanálnyi masszából. Kiveszem a fehércsokoládés muffin papírokat a hűtőből, meggyőződöm arról, hogy a csokoládé megszilárdult. Kissé meglapítom a pisztáciagolyókat a tenyeremmel, majd a kapott tallérokat belehelyezem a muffin papírokba.
Minden pisztáciagolyó tetejét befedem egy teáskanál olvasztott csokoládéval. A bonbonokat hűtőbe teszem.
Szia
Barbi
Fotó: Keresztesi Judit
Kettőszáznegyvenhárom nap maradt a Merj Alkotni! projektből. A hírlevélre >>> itt iratkozhatsz fel.
Mi készült itt az elmúlt három napban?
Százhuszonkettedik nap: Post-it Renoir
Százhuszonegyedik nap: Levendulás autóillatosító
Százhuszadik nap: Gyömbér bubli
>>> Következő nap
A Merj Alkotni! 365+ projektben született összes poszt, egy lapon.