Írta: Keresztesi Barbara - Merj Alkotni! 365+ rovat - 2013. július 23.
Összesen két megbízható információm van Tádzsikisztánról, az egyik, hogy 1985-ben Chevy Chase és Dan Aykroyd kiképzést kaptak néhány nindzsaszerűségtől, majd amikor már GLG-20-asok voltak, egy pakisztáni nyilvános telefonfülkéből felhívták a Pentagont, így tudták meg, hogy a Pamír Sztrádaként is emlegetett kövezetlen dusanbei úton kell találkozniuk az összekötőjükkel. A másik kulturális adatom, hogy a tadzsikoknak van egy enyhén savanyú, finom egytálételük, amit dimljamának hívnak. A fogás a tömérdek vaj ellenére könnyű és üdítő, és az egyetlen magyarosidegen hozzávalója a friss édeskömény.
Fis megfőzte a tadzsik dimljamát, én pedig a Kémek, mint mi-ben fellelhető tadzsik szál emlékére készítettem két papírnindzsát.
A dimljama hozzávalói:
3 fej hagyma,
1 kg marhahús,
70 dkg paradicsom,
3 sárgarépa,
2 padlizsán,
70 dkg zöldpaprika,
2 erős paprika,
1/2 kg újkrumpli,
3 csokor petrezselyem,
3 csokor kapor,
6 nagyobb káposztalevél,
3 dl fehérbor,
30 dkg vaj,
1 citrom leve,
1 édes kömény,
só.
A nindzsák hozzávalói:
nindzsaminta,
olló,
fekete és rózsaszín festék,
ecset,
hegyes szerszám,
rövid miltonkapocs.
Az alapanyagokat alaposan megmosom. A marhahúst felkockázom, és enyhén megsózom. A paradicsomot, padlizsánt, zöldpaprikát, hagymát és édesköményt karikára, a sárgarépát hasábba, az újburgonyát kockára vágom. Egy nagyobb lábast teszek a tűzhelyre, és a hozzávalókat egymásra rétegezem a következő sorrendben: a munkát a hagymával kezdem, erre szórom a húst, majd a paradicsomot. A rétegek közé szurkálom a répát. A padlizsán következik, majd az édeskömény. Itt sót hintek a lábasba. A műveletet az édespaprikával, az erőspaprikával, és a burgonyával fejezem be. Ismét megsózom a fölső réteget. A kaprot és a petrezselyemcsokrokat a lábasba teszem, majd a lábast lefedem káposztalevelekkel. Két tenyérrel a káposztára nehezedek, hogy összetömörítsem a rétegeket. A káposztára öntöm a fehérbort, a citromlevet és befedem vajdarabokkal. A lábasra fedőt helyezek, felforralom az ételt, majd egy órán át főzöm közepes lángon. Tejföllel tálalom.
A nindzsákat megrajzolom, a pontokon átlukasztom, kifestem, kivágom összeszerelem.
Szia
Barbi
Fotó: Keresztesi Barbara és Keresztesi Judit
Kettőszázötvenhárom nap maradt a Merj Alkotni! projektből. A hírlevélre >>> itt iratkozhatsz fel.
Mi készült itt az elmúlt három napban?
Száztizenkettedik nap: A nyomógombok hatalma
Száztizenegyedik nap: Banánvicc No. 3.
Száztizedik nap: Pavlov kutyája
>>> Következő nap
A Merj Alkotni! 365+ projektben született összes poszt, egy lapon.
Kreditek:
Az eredeti papír nindzsa ötlet Lauren-től származik, aki a Crumbbums.com -on blogol. A dimljama receptünkhöz Pattaja Garfi Mindmegettén megjelent receptje szolgált alapul.