Írta: Keresztesi Judit - Zseniális falatok - 2013. február 14.
macarone 01

A macaron szívek hozzávalói:

300ml + 1 evőkanál porcukor, 
250 ml mandulaliszt,
3 nagy vagy 4 kis méretű tojásból nyert, szobahőmérsékletű, pihentetett tojásfehérje, (a fehérjét felütve, egy lefedett tálban 3-4 napon át a hűtőszekrényben tároljuk.)
csipet só,
50 ml kristálycukor.
1 marék málnából passzírozott velő.

Elkészítés:


1. Helyezzünk sütőpapírt arra a sütőlapra, amelyen a macaron szíveket ki szeretnénk sütni. Vegyünk elő egy szív alakú mézeskalács kiszúrót és egy grafitceruzát. Egymástól 1,5 - 2cm távolságra rajzoljunk szíveket a sütőpapírra. Fordítsuk meg a sütőpapírt, hogy a tészta ne érintkezhessen a grafittal. A szívek körvonalai halványan látszanak a papír túloldalán, segítenek majd abban, hogy a macaron szívek szép, szabályosak legyenek.
2. Melegítsük elő a sütőt 140 – 160 ºC-ra.
3. Egy tálban keverjük össze a porcukrot és a mandulalisztet. A keveréket szitáljuk át. Ez fontos.
4. Egy acéltálban verjük fel a tojásfehérjéket, félidőben adjuk a habhoz a sót, majd egy perc múlva a kristálycukrot. A tojást addig verjük, amíg kemény, fényes habcsúcsok keletkeznek benne.
5. Adjuk a málnavelőt a kemény habhoz, és keverjük el.
6. Egy szilikon spatulával óvatosan dolgozzuk el a habban a mandula-cukor keveréket. Türelmesen forgassuk át, ne keverjük.
7. Töltsük a tésztát habzsákba, és az előre elkészített sémákra rajzoljuk ki a macaron szíveket.
8. Pihentessük a kirajzolt süteményeket szabadlevegőn 20-25 percen át, majd tegyük a sütőbe, és alacsony hőfokon (140 – 160 ºC), 14-18 perc alatt süssük készre.
9. A szíveket vegyük ki a sütőből, hagyjuk hűlni néhány percig, majd egy spatula segítségével óvatosan helyezzük át egyenként egy tálcára.
DSC 7846
A gyömbér-citrom krém hozzávalói:
2 tojásfehérje, 
140g kristálycukor,
170g puhavaj,
1 citrom reszelt héja és leve,
1 púpozott teáskanál frissen reszelt gyömbér

Elkészítés:
1. A tojásokat üssük egy rozsdamentes acél tálba. Gépi habverővel, alacsony fokozaton verjük fel enyhén, majd adjuk hozzájuk a cukrot, és gőz fölött folytassuk a keverést addig, amíg a massza felforrósodik, kifehéredik, és a cukor is teljesen elolvad.
2. Ekkor a masszát vegyük le a tűzről, s ezúttal magas fordulatra kapcsolt gépi habverővel verjük, míg a tál lehűl.
3. A kihűlt masszához apránként – még mindig habverővel - keverjük hozzá a vajat.
4. Adjuk hozzá a gyömbért, a citrom levét és reszelt héját.
5. Ha a krémet túl lágynak találjuk, tegyük fél-egy órára a hűtőszekrénybe. Majd vegyük ki, keverjük át, és kanalazzuk habzsákba. Töltsük meg a macaron szíveket.
 
DSC 7878 
DSC 7907 
DSC 8007 
Fotó és szöveg:
Keresztesi Judit - Szerzői jog: Minden jog fenntartva: creative commons Magyarország 2.5 by-nc-nd kiegészítéssel.