Recept: Keresztesi Barbara
Bevezető írás: Keresztesi Judit
Merj Alkotni! 365+ rovat - 2013. szeptember 18.
humusz nyito02
         Ahogy mondtam korábban, a magyar rossz idő elől gyáván vagy okosan, ezt kinek-kinek szabad megítélésére bízom, kiszaladva Ausztria fővárosába, szombaton a Naschmarkton kötöttünk ki a törököknél. A naschmarkti hummusz különlegesen, megbízhatóan finom. Közel iparművészeti fogalom. Ebben a törökök nagy profik, hogy ott állnak a pult mögött és tudják a hummuszt. Egy azerbajdzsáni fiúnál vásároltunk, az azeri nem tudott kicsi magyarul, mint a törökök, viszont nagyon jól beszélt angolul, s ez egy újabb nyugvópontnak bizonyult.
         A jó hummusz sima, nem keserű, enyhén citromos, egészséges szendvicskrém. Az étel egészségességére tett megjegyzésemet nem szabad nagyon komolyan venni, mert szerintem például a palacsintatésztában kirántott Bounty csoki is egészséges. A krém a lassan felhabosított szezámpaszta és a héjától megfosztott csicseriborsó szakszerű összegzése. Később ezt az itt közzétett, nagyon is megbízható receptet ki lehet színezni ízlés szerint, paradicsomossá, vagy chilissé, vagy mangóssá léptethető elő.


humusz hozzavalok
Hozzávalók:
400 g csicseriborsó konzerv,
60 g szezámvaj (tahini),
50 ml citromlé,
2 evőkanál olívaolaj,
1 gerezd apróra vágott fokhagyma,
őrölt kömény,
só,
2 evőkanál víz.
humusz 01
humusz 02
humusz nyito01
humusz 04
A tahinit a citromlével együtt beleöntöm az aprítógépbe. Egy percig keverem a legmagasabb fokozaton. Megállítom a gépet, és a keverőedény oldaláról lehúzom a krémet egy spatulával. További fél percig keverem, hogy a szezámvaj kemény krémmé váljon. A szezámkrémhez adom az olívaolajat, az apróra vágott fokhagymát, a köményt és a sót. Fél percig keverem, megállítom, a spatulával letolom a krémet az edény faláról és újra fél percig keverem. A csicseriborsót lecsöpögtetem, leöblítem, héjától megtisztítom. 200 grammnyit beleöntök a gépbe, és egy percig aprítom, később hozzáadom a második adagot is, amelyet ugyancsak a beledolgozok a krémbe. Végül a masszához adok két-három kanál hidegvizet, és könnyű krémmé keverem. Ha szükséges, megsózom.
nashmarkt 04
nashmarkt 06
nashmarkt 07
humusz nyito03
Szia
Barbi

Fotó: Keresztesi Judit

Százkilencvenöt nap maradt a Merj Alkotni! projektből. A hírlevélre >>> itt iratkozhatsz fel

Mi készült itt az elmúlt három napban? 

Százhatvankilencedik nap: Korai hóemberek
Százhatvannyolcadik nap: Kaktuszfüge
Százhatvanhetedik nap: Van ugyanez bézsben?

>>> Következő nap

kalendarium 112 
 A Merj Alkotni! 365+ projektben született összes poszt, egy lapon.