Írta: Keresztesi Barbara - Merj Alkotni! 365+ rovat - 2013. május 4.
pite nyito 01
Félek a konyhától, még ha ajándékot hoz is. Különösen a sütőt nem szeretem, az egész sütés témakör a szuflát (szuflét) is kiijeszti belőlem. Szükségem volt azonban egy pitére. Amikor adódik egy probléma, enni kell egy pitét, az kizökkent annyira, hogy megtaláljam a megoldást, K ügynök ezt mondta. A részprobléma, amit a pite evésével kellett volna feloldanom éppen az volt, hogy nem volt pite, és akkoriban, hat órával ezelőtt, még sütni sem tudtam. Ezzel az úgynevezett pite-paradoxonnal kellett megbirkóznom ma. Hogy legyen a feladatban feszültség, a pitét befőttesüvegekben sütöttem ki.


hozzavalok
Mini piték hozzávalói:
Kész pitetészta (körülbelül 25 dkg),
4 db kis befőttesüveg,
6 db kisebb alma,
2 evőkanál vaj,
1 evőkanál liszt,
4 evőkanál cukor,
fél citrom leve,
vanília és mandula esszencia,
őrölt szerecsendió, őrölt fahéj.
pite 05
pite 07
A sütőt 180 fokra előmelegítem. Az üvegeket kimosom, megszárítom. A tészta negyedét leveszem, a maradékot négy egyenlő részre vágom, és egyenként szétnyomkodom az üvegek belsejében úgy, hogy beborítsa a befőttesüveg alját és falát. Az almákat meghámozom, kimagozom, kis darabokra vágom. A feldarabolt almákhoz keverem a citromot, a lisztet, a cukrot. A tölteléket fahéjjal, vanília és mandula esszenciával fűszerezem. A keveréket az üvegekbe halmozom, mindegyik tetejére fél evőkanál vajat teszek. A mini piték tetejét a kinyújtott, felcsíkozott tésztával zárom le.
pite 03
Egy tepsit egyujjnyi magasságig töltök vízzel, beleállítom az üvegeket, a pitéket 50-60 perc alatt, kis lángon készre sütöm. A süteményt vaníliafagylalttal szervírozom.
pite 01

Szia, holnap!
Barbi
Fotó: Keresztesi Judit és Fischer Tamás

Háromszázharmincnégy nap maradt a Merj Alkotni! projektből. A hírlevélre >>> itt iratkozhatsz fel

Mi készült itt az elmúlt három napban? 

Harminckettedik nap: Friday i'm in love
Harmincegyedik nap: Zürich, 1916
Harmincadik nap: Mérföldkő

 >>> következő nap