Írta: Keresztesi Barbara - Merj Alkotni! rovat - 2013. április 25.
pitypang nyito2
Tegnap megemlítettem, hogy holnap pitypangzselét főzök. Azok, akiket elbizonytalanított ez a gondolat az mondták: ne! Eljött a holnap, és megfőztem a pitypangzselét. Olyan íze van, mint a méznek. Illetve olyan, mint a birsalmalekvárnak, mézzel. Nyilván pitypang íze van, de ha ezt írnám, azzal nem segítenék sokat.

pitypang -mezo
400 darab, friss gyermekláncfű fej, a csészelevelek nélkül,
1 tasak befőző cukor,
1 citrom leve, frissen facsarva,
tisztára mosott befőttes üvegek,
szalagok.
montazs pitypang 02
A pitypangot műúttól, kutyasétáltatási útvonaltól, (gyomirtástól) távol szedem. Csak a sárga fészekvirágzatot használom fel a dzsemhez, mert a zöld részek nagyon keserűek. 
montazs pitypang 01
Az átmosott szirmokat 1 liter, forrásban lévő vízhez öntöm, öt percig forralom, majd a tűzről levéve néhány percig állni hagyom. Egy szitán keresztül leszűröm a főzetet, és a szitában maradt szirmokból kinyomkodom a maradék levet. A főzethez adom a citrom levét és a befőző cukrot. A keveréket egy percig forralom, majd üvegekbe adagolom. Egy darab vászonra a tavalyi eperdzsemhez használt szitával lila és sárga nyomatokat viszek fel, majd a nyomatokat körbevágom. Az így elkészült díszítéseket szalagokkal kötöm az üvegek tetejére.
pitypang nyito
Szia, holnap is,
Barbi 

Fotó: Keresztesi Judit és Keresztesi Barbara
Háromszáznegyvenegy nap maradt a Merj Alkotni! projektből. A hírlevélre >>> itt iratkozhatsz fel

Mi készült itt az elmúlt három napban? 

Huszonharmadik nap: Minden billegett
Huszonkettedik nap: Trópusi disznó
Huszonegyedik nap: Mert írva vagyon azért.

>>> következő nap