A nagydobosi kék sütőtök története

Keresztesi Zsolt földjéről származott az idei töklámpa-fesztivál
fő alapanyaga, a nagydobosi kék sütőtök

Nagydobos mezõgazdasági termelésében kiemelkedõ szerepet játszik a sütõtök. Termesztésének a településen õsrégi hagyományai vannak, melyek úgy tartják, hogy már a késõi feudalizmusban is termesztették a nagydobosi sütõtököt a Perényi birtokon. A silány talajon kevés munkával és befektetéssel is jó termést hozott. Az elsõ világháború idején már jövedelmezõ ága volt a paraszti gazdálkodásnak. Termesztésének virágkora az 1920-30-as évek majd az 1936-46 közötti idõszakra tehetõ. Napjainkban ismételten fellendülõben van termesztése.

Nagydobosi sütőtök
A márkázott nagydobosi sütõtököt zöld állapotában speciális védjeggyel látták el. A védjegyet sütõvassal sütötték rá a kocsánytól kb. 10 cm-re. Csak lapított, erõsen cikkelyes, cukorgöbökkel ellátott tököt márkáztak ilyen formán. A márkázás egyúttal a termés várható mennyiségének megállapítása is volt. Egy-egy nagydobosi sütõtök 6-10 kilogrammot nyomott, így átlag 8 kg-mal szorozva a darabszámot megkapták a termék várható mennyiségét. Holdanként 100-200 q termésrõl is van tudomásunk.

tökfaragó verseny 2009 A nagydobosi sütõtököt kedvelték sokféle felhasználtsága miatt is. Magvából olajat készítettek, húsából lekvárt fõztek, de sütve is igen finom csemege volt téli estéken.


A nagydobosi sütõtök gazdag téli vitaminforrásunk.A sütés-fõzés során C - vitamin tartalmát sajnos elveszti, de bõven marad benne B1- és B2 - vitamin, nikotinsav. Különösen gazdag karotinban, ami fõleg szemünk egészségének megõrzése szempontjából hasznos. Nem utolsó szempont az sem, hogy olcsón megvásárolható és a termesztése sem igényel magas szintû mezõgazdasági ismereteket.Kerüljön tehát minél többször az asztalunkra, ne csak sült tök formájában, de levesnek, befõttnek, süteménynek, esetleg tortának is díszítve. Az asztalunkra kerülhet még leves, befõtt, ivólé, sütemény formájában is.
(Forrás: Nagydobos község honlapja,
A fotók a 2009-es nagydobosi sütőtök fesztiválon készültek
és creative commons licenc alapján szabadon felhasználhatók,
 cc Keresztesi Barbara)
______________________________________________________
Amennyiben (mázsán (100 kg) fölüli)
nagykereskedelmi mennyiséget
szeretne nagydobosi sütőtökből vásárolni,
kérem hívja Keresztesi Zsoltot
a 06 30/209-1989-es
mobilszámon.

Nagydobos Magyarországon