Rózsaszín pillecukor

DSC 9678
Ezt a szórakoztató édességet mi édesítőszerként használjuk, forró kakaóba vagy teába tesszük, mert vicces. Szeretném elmondani, hogy a pillecukrot reszelt, forróvízben áztatott cékla levével festettem meg. Ételfestékkel is működik természetesen, de ezzel a módszerrel is rózsaszín íze lett. A receptet a River Cottage című angol sorozat őszi kiadásából írtam le, és fordítottam magyarra.
 
Hozzávalók:
1-2 evőkanál porcukor,
1-2 evőkanál kukoricakeményítő,
kevés olaj,
1 kicsi cékla,
1 csomag (kb. 25g) Horváth Rozi zselatin
(azért ajánlom ezt, mert kipróbáltam más márkát is,
de a recept csak ezzel működött),
500g kristálycukor,
2 tojásfehérje,
sütőpapír.
 
Elkészítés:
  1. Keverjük össze a porcukrot, és a keményítőt egy kisebb tálban.
  2. Egy körülbelül 20cmx20cm-es tepsit olajozzunk ki, helyezzük bele a sütőpapírt. A sütőpapírra szitáljuk rá a porcukros keveréket.
  3. Reszeljük a céklát egy tálba, és öntsünk rá körülbelül 125ml forróvizet, majd hagyjuk oldódni fél percig. Szűrjük le a piros levet, öntsük egy lábasba, melegítsük fel forrásig, majd vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá a zselatint. Keverjük addig, amíg a zselatin eloszlik.
  4. Tegyük a cukrot egy közepes méretű lábasba, és öntsünk rá 250ml vizet. Lassú tűzön melegítsük addig, amíg sziruppá nem olvad, majd nagy lángon forrósítsuk, amíg bugyogni kezd. Hagyjuk forrni néhány percig, (ha van erre a célra megfelelő konyhai hőmérőnk, állítsuk a lábasba és várjuk meg, amíg eléri a 122 C fokot). Vegyük le a szirupot a tűzhelyről, és öntsük hozzá a céklás-zselatin keveréket. Dolgozzuk össze a két anyagot.
  5. Tegyük a tojásfehérjéket egy tálba, és verjük habbá elektromos habverővel. Ha van konyhai robotgépünk, válasszuk inkább azt. Kézi habverővel rendkívül fárasztó művelet, amíg a pillecukor húsz-huszonöt perc alatt felverődik. A kemény tojáshabhoz folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a forró, rózsaszín szirupot. Amikor a két anyagot összedolgoztuk, kapcsoljuk a habverőt magas fokozatra, és verjük a masszát addig, amíg erős, gumiszerű, rózsaszín, nehezen terjedő habot nem kapunk.
  6. Amikor az anyag elérte a kívánt állagot, öntsük a kiporcukrozott tepsibe, majd tegyük hűvös helyre, (de ne a hűtőszekrénybe), néhány órára.
  7. A megszilárdult pillecukrot borítsuk ki egy becukrozott vágódeszkára, és húzzuk le róla a sütőpapírt. Beolajozott késsel vágjuk fel kis kockákra a rózsaszín lapot, majd a kockákat hempergessük egyenként porcukorba. 

>>> Pizzakosarak
>>> Meggyes vaníliás tortácskák, citromkrémmel
>>> Maszálá tea – indiai recept, édes, mint a veszedelem

Meggyes vaníliás tortácskák, citromkrémmel

DSC 1487
Hozzávalók a tésztához:

Másfél bögre kimagozott meggy,
275g liszt
3 csapott teáskanál sütőpor
100g kristálycukor
1/4 teáskanál só
1 tojás
210ml tej
1 evőkanál citromlé
100g olvasztott vaj,
1 evőkanál reszelt citromhéj,
1 evőkanál vaníliaesszencia


Hozzávalók a citromkrémhez:
2 evőkanál puha vaj,
12dkg krémsajt,
20dkg porcukor,
1 teáskanál reszelt citromhéj,
1-3 evőkanál citromlé. (Ízlés szerint.) Figyelni kell azonban arra, hogy
 a citromlé nehogy túlságosan fellazítsa a krémet.

Bővebben: Meggyes vaníliás tortácskák, citromkrémmel

Pizzakosarak

DSC 9219
Hozzávalók a pizzatésztához:

20dkg liszt,
csipet só,
½ kocka élesztő
1 evőkanál olaj,
175ml víz,
1 teáskanál cukor

A töltelék hozzávalói:
2 csomag mozzarella,
1/2 fej fokhagyma,
1 bokor bazsalikom,
2 cső csili
15dkg sonka,
30dkg paradicsom,

Bővebben: Pizzakosarak