Hétfő: tökleves, szilvatorta

Írta: Keresztesi Judit - Zseniális falatok rovat - 2012. október 8.

Sütőtök krémleves
DSC 3498
Hozzávalók:
1 vöröshagyma, felkockázva,
2-3 gerezd fokhagyma, összetörve,
1,5 liter füstölt húsból készült lé,
őrölt fehérbors,
só,
babérlevél,
egy, nagyméretű sonkatök negyede meghámozva, felkockázva,
200 ml tejszín,
1 púpozott evőkanál kukoricakeményítő,
füstölt sajt,
zsemle a pirított zsemlekockákhoz,
1-2 kanál olívaolaj.

Elkészítés:
1. A vöröshagymát, a fokhagymát, a felkockázott tököt ízlés szerint sóval, borssal, babérlevéllel fűszerezve, annyi füstölt lében tegyük fel főni, hogy a lé ellepje az alapanyagokat.
2. Amikor a tök megpuhult, vegyük le a tűzről, emeljük ki a babérlevelet, a többi hozzávalót botmixerrel törjük össze.
3. A tejszínt csomómentesen dolgozzuk el a kukoricakeményítővel, és keverjük a levesbe. Lassú tűz fölött sűrítsük be a krémlevest.
4. Kockázzunk fel annyi zsemlét, amennyit jónak látunk, (négy személyre kettő elég lesz, véleményem szerint). A kockákat szenteljük meg olajjal, és pirítsuk meg egy serpenyőben.
5. A levest a kenyérkockákkal és füstölt sajttal szervírozzuk. Betétnek használhatunk pirított tökmagok.
DSC 3534

Szilvatorta

Bővebben: Hétfő: tökleves, szilvatorta

Péntek: Lencsefőzelék, gyömbérkeksz

Írta: Keresztesi Judit - Zseniális falatok rovat - 2012. október 4.
lencsefozelek 02
Lencsefőzelék


Hozzávalók:
20-30 dkg szép füstölt tarja,
25 dkg lencse,
zsír (vagy olaj),
3 evőkanál liszt,
pirospaprika,
1 nagy fej vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
1 citrom reszelt héja,
1 citrom leve,
1-2 babérlevél,
cukor, ízlés szerint,
tejszín (körülbelül 1 dl),
mustár (körülbelül 1 evőkanál),
a tálaláshoz tejföl, vagy kefir.

Bővebben: Péntek: Lencsefőzelék, gyömbérkeksz

Őszibarack sorbet

Írta: Keresztesi Judit - Zseniális falatok rovat - 2012. augusztus 4.

oszi montazs 01Hozzávalók:
50 dkg meghámozott, kimagozott, kockára vágott, fagyasztott őszibarack,
vodka, ízlés szerint,
1 evőkanál vanília esszencia (vagy 1 evőkanál vaníliás porcukor),
1 citrom leve,
porcukor, ízlés szerint (3-4 evőkanál körülbelül),
édes ostya, vagy skót shortbread,
konyhai aprítógép.

Elkészítés:

Bővebben: Őszibarack sorbet

Hot dog, pikáns szósszal

Írta: Keresztesi Judit - Zseniális falatok rovat - 2012. augusztus 4.

hotdog montazs 01
Hozzávalók (4 adaghoz)

4 hot dog kolbász, vagy virsli
4 hot dog kifli,
egy kis kanál mustár,
sajt,
a szószhoz:
1 fej vöröshagyma apróra vágva,
1 gerezd fokhagyma, összetörve,
1 kis darab póréhagyma, vékonyra szeletelve,
1 chili kimagozva, apróra vágva,
4 nagy paradicsom, leforrázva, héjától megtisztítva, felkockázva,
1 nagy evőkanál kristálycukor,
2 nagy evőkanál vörösborecet,
olívaolaj,
ízlés szerint só, bors.

A szósz elkészítése:

Bővebben: Hot dog, pikáns szósszal