Írta: Keresztesi Judit - Zseniális falatok rovat - 2012. október 8.
Sütőtök krémleves
Hozzávalók:
1 vöröshagyma, felkockázva,
2-3 gerezd fokhagyma, összetörve,
1,5 liter füstölt húsból készült lé,
őrölt fehérbors,
só,
babérlevél,
egy, nagyméretű sonkatök negyede meghámozva, felkockázva,
200 ml tejszín,
1 púpozott evőkanál kukoricakeményítő,
füstölt sajt,
zsemle a pirított zsemlekockákhoz,
1-2 kanál olívaolaj.
Elkészítés:
1. A vöröshagymát, a fokhagymát, a felkockázott tököt ízlés szerint sóval, borssal, babérlevéllel fűszerezve, annyi füstölt lében tegyük fel főni, hogy a lé ellepje az alapanyagokat.
2. Amikor a tök megpuhult, vegyük le a tűzről, emeljük ki a babérlevelet, a többi hozzávalót botmixerrel törjük össze.
3. A tejszínt csomómentesen dolgozzuk el a kukoricakeményítővel, és keverjük a levesbe. Lassú tűz fölött sűrítsük be a krémlevest.
4. Kockázzunk fel annyi zsemlét, amennyit jónak látunk, (négy személyre kettő elég lesz, véleményem szerint). A kockákat szenteljük meg olajjal, és pirítsuk meg egy serpenyőben.
5. A levest a kenyérkockákkal és füstölt sajttal szervírozzuk. Betétnek használhatunk pirított tökmagok.
Szilvatorta