Írta: Keresztesi Judit - Zseniális falatok rovat - 2013. június 11.
keksz nyito01
Az alapkeksz hozzávalói:
250 g vaj
340 g kristálycukor
305 g liszt,
1 teáskanál szódabikarbóna,
½ teáskanál sütőpor,
1 tojás,
1 evőkanál vaníliaesszencia.


keksz 01
Elkészítés:
1. A vajat kikeverem a cukorral. Hozzáadom tojást és a vaníliaesszenciát, majd a hozzávalókat masszává dolgozom.
2. Egy külön tálba összeszitálom a lisztet a szódabikarbónával és a sütőporral.
3. A cukros vajból és a lisztből könnyű tésztát gyúrok.
4. Ha semmi különös kis, kerek kekszeket szeretnénk, azonnal felhasználhatom a masszát. Ekkor fél evőkanálnyi tésztából formálok golyókat, majd kellő távolságban elhelyezve egy tepsiben, 7-8 perc alatt készre sütöm a kekszeket.
5. Ha kiszúró formát szeretnék használni, a tésztát legalább fél órára be kell tennem a hűtőbe. Amikor a tészta kellő állagúra szilárdul, kiveszem a hűtőből, lisztezett sütőpapíron kinyújtom és kiszaggatom. A formákat kellő távolságban a sütőbe helyezem, és 7-8 perc alatt készre sütöm.
keksz 02habzsak nyito02
Kapcsolódó posztok:
Hetvenedik nap: Mintha dézsából öntenék
Hetvenegyedik nap: Habzsák, extrákkal