magok facebook 121231
Édes-erős mandula

Hozzávalók:
1 tojásfehérje,
50 g cukor,
1 teáskanál só,
½ teáskanál chili por,
¼ teáskanál őrölt szegfűbors,
½ teáskanál őrölt kömény,
1 ¾ teáskanál feketebors,
250 g nem pörkölt és nem is sózott mandula.

Elkészítés:


1. A sütőt melegítsük elő 150 ºC fokra. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
2. A tojást verjük kemény habbá.
3. Dobjuk a tojáshabba a fűszereket valamint a cukrot, és keverjük homogénre a masszát.
4. Forgassuk a masszába a mandulát, majd a tojással és fűszerekkel bevont magvakat terítsük szét a sütőpapíron úgy, hogy ne legyenek egymás fedésében.
5. Süssük a magvakat 15 percig, majd vegyük ki a sütőből, és egy spatulával forgassuk át.
6. Vegyük le a sütő hőmérsékletét 100 ºC fokra, tegyük vissza a mandulát, és tíz percig szárítsuk. Vegyük ki a sütőből és újra forgassuk át.
7. Tegyük ki a mandulákat egy sütőpapírral leterített tálcára, az összetapadt szemeket válasszuk szét. Hagyjuk, hogy ropogósra száradjanak.
DSC 6843
Fűszeres magvak

Hozzávalók:
2 evőkanál barnacukor,
2 teáskanál friss rozmaring, apróra vágva,
1,5 teáskanál őrölt feketebors,
1 teáskanál őrölt kömény,
1 teáskanál chili por,
30 g vaj,
250 g sózatlan, pörköletlen olajos mag, (például kesudió, mandula, mogyoró).

Elkészítés:
1. A sütőt melegítsük elő 150 ºC fokra, a magvakat tegyük egy tepsibe úgy, hogy ne legyenek egymáson, és pirítsuk 15-20 percen át. Vigyázzunk, hogy ne égjenek meg.
2. A vajat olvasszuk meg, az olvasztott vajat öntsük egy mély tálba, dobjuk hozzá a fűszereket és a cukrot, majd a keveréket dolgozzuk össze.
3. A megpirult, forró magvakat vegyük ki a sütőből, és azonnal dobjuk a masszához. Spatulával alaposan forgassuk át, hogy minden magot bevonjon a fűszeres vaj.
4. Hagyjuk kihűlni.

Fotó és szöveg:
Keresztesi Judit - Szerzői jog: Creative Commons Magyarország 2.5 by-nc-nd