DSC 2300
Hirtelen sült bárány bélszín

Hozzávalók:
40 dkg bárány bélszín,
só, bors, olívaolaj, vaj

DSC 2258
Elkészítés:
  1. A bélszínt tisztítsuk meg a fehér hártyától, sózzuk, borsozzuk. Ne vágjunk belé, ne szúrjuk meg, ne babráljuk.
  2. Dobjunk 2-3 dkg vajat egy serpenyőbe, és öntsünk hozzá 1-2 evőkanál olajat.
  3. A zsiradékot forrósítsuk fel, majd fektessük belé a bélszínt, süssük másfél percig egyik-, másfél percig a másik oldalon. Lehetséges, hogy 2-2 percre lesz szükségünk, ezt nekünk kell eldöntenünk, ne süssük túl, az lényeges. A steak akkor van készen, amikor egyenletes aranybarna kéreg sül a külsejére, belseje azonban ruganyos marad.
  4. A bélszínt vegyük ki a serpenyőből, és fektessük egy tányérra. Hagyjuk, had' fújja ki magát, néhány percig ne vágjuk fel.
  5. Amikor elérkezettnek látjuk az időt, szeleteljük fel. 
DSC 2193
Yorkshire puding

Hozzávalók:
15 dkg liszt,
2 tojás,
1 teáskanál só,
2dl tej körülbelül.
olívaolaj

Elkészítés:
  1. Melegítsük elő a sütőt, vegyünk elő egy muffinformát, töltsünk egy-egy teáskanál olajat a mélyedésekbe, tegyük a formát a sütőbe.
  2. A lisztet töltsük egy tálba, keverjük hozzá a sót, üssük rá a két tojást, és a tej egy részét.
  3. Vegyünk elő egy botmixert és kezdjük el összedolgozni a tésztát, közben öntsük hozzá a maradék tejet. Palacsintatészta-szerű állagot keresünk, ha nem elég a tej, pótoljuk a megadott adagon felül. A tészta annál jobb, minél habosabbra keverjük.
  4. Vegyük ki a formát a sütőből, és szedőkanállal töltsük a tésztát a forró olajra. Kapcsoljuk a hőfokot a legmagasabb fokozatra, majd tegyük vissza a pudingokat a sütőbe és süssük tíz percig. Ez után mérsékeljük a hőfokot közepesre, és süssük készre a yorkshire pudingot körülbelül harminc perc alatt. 
DSC 2278 
Vajas zöldségek, tepsiben sült hasábburgonya
Hozzávalók:
Répa, fejenként fél szál,
kelbimbó, fejenként 3 darab,
burgonya, ízlés szerint, négy személyre.
Olívaolaj, vaj, só.

Elkészítés:
  1. A zöldségeket tisztítsuk meg, a répát vágjuk karikára, a kelbimbót szabadítsuk meg a talpától, a burgonyát vágjuk hasábra.
  2. A répát és a kelbimbót 1-2 dkg vajjal, ízlés szerinti sóval és egy kicsi vízzel fedő alatt tegyük fel főni. Pároljuk puhára.
  3. A burgonyát tegyük tepsibe, sózzuk meg, öntsük le olajjal és sütőben süssük pirosra.
  
Mentazselé  

Hozzávalók:
1 nagy bokor menta levelei letépkedve, megmosva, (körülbelül 2 bögrényi levél),
1 liter víz,
3 evőkanál citromlé,
25 g zselatin, (Horváth Rozi, a több nekem nem vált be),
45 dkg cukor

Elkészítés:
  1. Oldjuk fel a zselatint fél dl langyos vízben.
  2. A mentalevelekből és a vízből főzzünk erős teát úgy, hogy a leveleket dobjuk egy lábasba, törjük meg őket enyhén egy krumplinyomóval, majd forraljuk fel a vizet külön, és forrázzuk le a mentaleveleket. A mentateát forraljuk fel újra, majd vegyük le a tűzről, és takarjuk le tíz percre.
  3. Szűrjük át a mentateát egy teaszűrőn, a leveleket enyhén nyomkodjuk a szűrő aljához, hogy minden lé kicsöpögjön belőlük.
  4. Öntsük a kapott mentaszószt egy lábasba. Adjunk hozzá három kanál citromlevet, és 45 dkg kristálycukrot is. Melegítsük addig, amíg a cukor elolvad.
  5. Adjuk hozzá a zselatint, hevítsük forrásig, majd töltsük befőttes üvegekbe a mentaszirupot, és várjuk meg, amíg zselé lesz belőle. 
DSC 2298
A bélszínszeleteket, a zöldségeket, a burgonyát és a yorkshire pudingot tegyük egy tányérra, a pudingot locsoljuk meg a hús szaftjával. Kínáljunk a sülthöz mentazselét.