Hozzávalók a pizzatésztához:
20dkg liszt,
csipet só,
½ kocka élesztő
1 evőkanál olaj,
175ml víz,
1 teáskanál cukor
A töltelék hozzávalói:
2 csomag mozzarella,
1/2 fej fokhagyma,
1 bokor bazsalikom,
2 cső csili
15dkg sonka,
30dkg paradicsom,
Elkészítés:
- Az élesztőt a cukros vízben megfuttatjuk. Közben a lisztet egy nagy tálba szitáljuk belekeverjük a sót, és a liszt közepébe egy lyukat simítunk. A megfuttatott élesztőt és a két kanál olajat a lyukba öntjük, majd lassan, kifelé haladva az anyagot ruganyos, könnyű tésztává gyúrjuk. Ha szükség van még vízre, adunk hozzá. A tészta akkor van készen, amikor elválik a tál falától. Ekkor lisztet szórunk a tetejére, letakarjuk, és negyven percig langyos helyen hagyjuk kelni.
- Közben előkészítjük a feltétet. A mozzarellát lecsöpögtetjük, a paradicsomot karikára vágjuk, a csilit, a fokhagymát apróra vágjuk, a bazsalikomleveleket lecsipegetjük, megmossuk és apróra tépkedjük. A sonkát felkockázzuk.
- A muffin formát kiolajozzuk. A megkelt tésztát ráborítjuk egy lelisztezett gyúródeszkára, kisebb sárgabaracknyi darabokat tépünk belőle, golyóvá gyúrjuk, körökre nyújtjuk, és kibéleljük velük a muffin helyeket. Ha marad tészta, vékonyra nyújtjuk és egy tepsibe, sütőpapírra fektetjük. A pizzakosarakat kis lángon, hét percig elősütjük, majd kivesszük a sütőből és lekenjük olajjal. A kosarak belsejét sorrendben a következőkkel béleljük ki: ízlés szerinti mennyiségű fokhagyma, csili, sonka, bazsalikom, paradicsom, mozzarella. A pizzakosrakat tíz-tizenkét perc alatt készre sütjük. Vigyázzunk, hogy a tészta ne legyen túlságosan vastag, és arra is, hogy paradicsom jól átsüljön, de a kosarak semmiképpen ne égjenek meg. A pizzakosarakat forrón tálaljuk, kínálhatunk ketchupot hozzájuk.
- A maradék tésztából nyújtott alapra halmozzuk rá a maradék feltétet és süssük ki azt is.
>>> Meggyes vaníliás tortácskák, citromkrémmel
>>> Rózsaszín pillecukor
>>> Maszálá tea – indiai recept, édes, mint a veszedelem