Írta: Keresztesi Judit - Zseniális falatok - 2011. október 9.
DSC 3995
Hozzávalók:
60 dkg cukor,
2,4 dl napraforgóolaj,
3 tojás,
annyi sült tök püré, amennyi kétszer megtölt egy 2,5 dl-es poharat,
45dkg liszt,
½ teáskanál só,
½ teáskanál sütőpor,
1 teáskanál szódabikarbóna,
1 teáskanál őrölt szegfűszeg,
1 teáskanál fahéj,
1 teáskanál szerecsendió.
 
A vaníliavajhoz:
10dkg vaj,
annyi porcukor, amennyit felvesz,
1-2 evőkanál tej,
1 evőkanál vanília esszencia.
 
Elkészítés:
1. Melegítsük elő a sütőt 170 °C fokra. Béleljünk ki egy sütőformát  sütőpapírral. Kézi vagy gépi habverővel keverjük habosra az olajat, a cukrot és a tojásokat. Adjuk a tökpürét a keverékhez. Most következnek a fűszerek (fahéj, szegfűszeg, szerecsendió), a só, a szóda, a sütőpor, végül pedig az átszitált lisztet keverjük a masszához.
2. Öntsük sütőformába a masszát. A tepsit tegyük a sütőbe, állítsuk a sütő hőmérsékletét 120 °C fokra, és körülbelül 60 percig, tűpróbáig süssük a kenyeret.
3. Vegyük ki a sütőből a tésztát és hagyjuk kihűlni. 
4. Dobjuk bele a 10dkg vajat egy lábasba, és hevítsük addig, amíg fel nem habosodik, majd a lábast vegyük le a tűzről . Tegyünk bele annyi cukrot, amennyit az olvadt vaj felvesz, keverjük ki, majd öntsük hozzá a vanília esszenciát és a tejet. Szép, sima, nehezen terülő masszát kell kapnunk, ami a kenyér tetejére kenve, rusztikus bevonatot ad.
 
Fotó: Keresztesi Judit - Creative Commons Magyarország 2.5 by-nc-nd