Hozzávalók:

A cukorhoz:

sütőpapír
1kg kristálycukor,
10dkg vaj,
10dkg kakaópor,
1 evőkanál vanília eszencia.
annyi tej, hogy a massza éppen sima legyen.
 
A bevonathoz:
1 tábla jó minőségű tejcsokoládé,
1 kiskanál vaj,
tej


Elkészítés
A vajat olvasszuk el egy lábasban, öntsük rá a kristálycukrot, a kakaót és annyi tejet, hogy a massza éppen sima legyen. Főzzük addig, amíg a kristálycukor elolvad. Soha nem lesz teljesen sima, de amikor a cukor nyúlni kezd, készen vagyunk.

Egy kis tepsit béleljünk ki sütőpapírral és öntsük bele a masszát úgy, hogy körülbelül
1 cm vastagságúra terüljön. Vizes késsel szeleteljük fel a táblát szaloncukor nagyságú darabokra.
 
Készítsünk elő egy vágódeszkát, vonjuk be sütőpapírral, az addigra kihűlt masszaszeletekből kézzel, formázzunk szaloncukrokat, majd helyezzük őket a vágódeszkára.
 
A kész szaloncukrokat legalább hat órára tegyük hűtőbe.
 
Amikor masszívra dermedtek, vegyük ki a hűtőből azokat a szaloncukrokat, amiket a család még nem evett meg.
 
Gőz fölött olvasszuk fel a tábla tejcsokoládét, dobjunk bele egy kiskanál vajat. Van egy fázisa ennek a műveletnek, mikor azt hihetnénk, hogy tönkretettük a csokoládét, mert olyan, mintha összeugrott volna. Ezen az állapoton segít a tej, keverjünk bele annyit, amennyitől a massza szép sima lesz, de semmiképpen nem válik híggá. 
 
Vegyünk elő két evőkanalat vagy hosszú nyelű koktélkanalat, és ezek segítségével egyenként forgassuk bele a szaloncukrokat a masszába. Ha jó az állaga a bevonatnak, a szaloncukrokon vékony filmréteg képződik. Amikor a bevonat veszít hőmérsékletéből és túlságosan sűrűvé válik, tegyük vissza a tűzre és keverjünk még hozzá tejet.
 
A bevont szaloncukrokat tegyük vissza a hűtőszekrénybe, és míg megdermednek, készítsünk rájuk szaloncukorpapírt.

Kapcsolódó tartalmak:
>>> Szaloncukor papír
>>> Rumosdiós, mazsolás szaloncukor
>>> Karácsonyi mogyorós karamellás szeletek
>>> Házi pillecukor