Hozzávalók:
150 g finomliszt
75 g reszelt parmezán,
100 g vaj,
1 nagy tojás sárgája,
1 kávéskanál só.
Elkészítés:
A lisztet egy tálba szitálom, hozzákeverem a sót és a parmezánt. A vajat összemorzsolom a lisztes keverékkel, majd röviden a tésztához dolgozom a tojássárgáját is. Könnyen hajló, homogén vajas tésztát kell kapnom, ha darabos, hozzáadok még egy kis vajat.
A kész tésztát attól függően, hogy milyen átmérőjű tallérokat szeretnék, ketté vagy négy felé veszem. A darabokból hengereket sodrok, ezeket folpackba csomagolom, és fél órára hűtőszekrénybe teszem.
A sütőt 180°C-ra melegítem, egy tepsit sütőpapírral bélelek ki. Fél óra elteltével kiveszek a hűtőből egy henger, kicsomagolom, és karikákra szeletelem. A karikákat a tepsibe rendezem, majd alacsony hőfokon addig sütöm, ameddig éppen csak pirosodni kezdenek. A sütési idő tűzhelytől függően valahol 12 és 17 perc között lesz. A kisült tallérokat tálalás előtt hagyom kihűlni.
Zseniális falatok
Alapkeksz
Írta: Keresztesi Judit - Zseniális falatok rovat - 2013. június 11.
Az alapkeksz hozzávalói:
250 g vaj
340 g kristálycukor
305 g liszt,
1 teáskanál szódabikarbóna,
½ teáskanál sütőpor,
1 tojás,
1 evőkanál vaníliaesszencia.
Mandulatorta (gluténmentes)
Hozzávalók:
4 tojás,
2 evőkanál reszelt citromhéj,
¼ teáskanál őrölt kardamom,
100 g kristálycukor,
170 g mandulaliszt,
1 teáskanál sütőpor,
1 evőkanál citromlé,
só.
Elkészítés:
Burgundi marha, zsemlegombóc
A burgundi marha hozzávalói:
1,5 kg marhalapocka vagy tarja,
750 ml vörösbor,
3 gerezd fokhagyma, összetörve,
100 g vaj,
2 evőkanál paradicsompüré,
1 vöröshagyma, felaprítva,
2 evőkanál liszt,
200 g szalonna, felkockázva,
300 g salottahagyma, (egyben)
200 g csiperkegomba,
2 szál sárgarépa, felkarikázva,
kakukkfű, (legjobb, ha friss, de megfelel a szárított is),
1 csokor petrezselyem,
1 szál zellerzöld,
2 babérlevél,
bors,
só.
További cikkek...
- Levendulaszín macaron szívek, gyömbéres töltettel
- Rózsaszín kókusztorták
- Bácskai rizses hús
- Fokhagymás sajtkrém
- Édes-erős mandula és fűszeres magvak
- Máktorta citromkrémmel
- Kardamomos csirke
- Kacsa, édes-erős paprika szószban, sütőtökös sajttorta
- Hétfő: tökleves, szilvatorta
- Péntek: Lencsefőzelék, gyömbérkeksz
- Őszibarack sorbet
- Hot dog, pikáns szósszal
- Citrom szirup, limonádé
- Csirkés, spenótos quiche
- Habos, citromkrémes pite
- Reggeli: Cseresznyés clafouti [klafuti], feketekávé
- Tatin-torta
- Spenótos lasagne
- Spárga rétestésztában
- Eper froszti
- Epertorta, vaníliafagylalt, mimóza koktél
- Spárgakrémleves, buggyantott tojás, pirított baguette, 4 személyre
- Vaníliaeszencia recept
- Maszálá tea – indiai recept, édes, mint a veszedelem
- Rózsaszín pillecukor
- Meggyes vaníliás tortácskák, citromkrémmel
- Pizzakosarak
- Bárány bélszín, yorkshire puding, vajas zöldségek
- Klasszikus répatorta
- Céklás csokoládészelet
- Sütőtökkenyér
- Citromtorta
- Tradícionális sütőtök kenyér, vaníliás vajkrémmel
- Sütőtök krémleves
- Judit sütőtökös spagetti szósza