Készítette: Keresztesi Barbara
Írta: Keresztesi Judit
Merj Alkotni! 365+ rovat – 2013. november 16.
fahejas csiga nyito03
         Az amerikai receptek hátránya, hogy túl nagy adagokat adnak ki. Mintha a Kennedy dinasztiát várnám ebédre folyton. Ezért maradt a múltkor olyan bőven karamellkrém, és ezért feleztem meg a hozzávalókat ennek a karamellalmás fahéjtekercsnek receptúrájában. De még így is tizenhat kakaós csigányi sütemény keletkezett, ami sok. Egy vajas, különleges alaptésztáról van szó, ezt azoknak mondom, akik szeretik az ilyen gyűjtői részleteket, puha marad, mindazonáltal kelt tésztaságából eredő hátrányait nem tudja leküzdeni: sütés közben csaknem minden tölteléket magába szív, és szükséges hozzá végül egy krém vagy öntet, hogy emléke kellemes maradjon. Az adag méretéhez az a hozzáállásom, hogy vagy meg kell hívni rá a Kennedyket tényleg, vagy fogalmam sincs, mert ennyi egy főre eső édesség elfogyasztását egyszerűen megtiltom.


fahejas csiga hozzavalok
Hozzávalók:
45 g friss élesztő,
1,2 dl meleg tej,
3 tojás,
2 teáskanál + 64 g kristálycukor,
1,5 teáskanál só,
380g - 510 g liszt (amennyit a tészta felvesz),
113 g olvasztott vaj.

A töltelékhez:
113 g olvasztott vaj,
165 g barna nádcukor,
1 evőkanál fahéj,
20 dkg kockára vágott alma,
1 evőkanál frissen facsart citromlé,
100 g házi karamell (helyettesíthető bolti tejkaramellával is),
1 evőkanál tej,

A karamell sodóhoz:
Házilag készült karamell és tej
fahejas csiga 01fahejas csiga 011
fahejas csiga 03
fahejas csiga 04fahejas csiga 06
A két teáskanál cukrot a langyos tejhez keverem, majd belemorzsolom az élesztőt és megfuttatom. A tojásokat egy keverőtálba ütöm, a maradék cukorral és a másfél teáskanál sóval krémmé verem. A tejben megfuttatott élesztőt hozzáadom a tojásos krémhez, elkeverem, és a liszt harmadát a tálba szitálom. Elkeverem a masszát, majd hozzáadom az olvasztott vajat, majd fokozatosan a maradék lisztet is egészen addig, amíg a tészta gombóccá áll össze. A tésztát alaposan átdagasztom, majd letakarom a tálat egy konyharuhával, meleg helyre teszem, és egy órán át duplájára kelesztem.
Amíg a tészta pihen, elkészítem a tölteléket. Megpucolom az almát, és apró darabokra vágom. Annyi citromlével locsolom meg, hogy a lé minden szeletet bevonjon. Egy külön tálban elkeverem a fahéjat a cukorral. A sütőt előmelegítem 170 oC-ra. A kelt tésztát egy enyhén belisztezett nyújtódeszkára borítom, és téglalap alakúra nyújtom. Egyenletesen megöntözöm olvasztott vajjal, rászórom a fahéjas cukrot, és egyenletesen ráterítem az almadarabokat. A házi karamellt felmelegítem egy kis tejjel, és az almára locsolom. A töltelékes tésztát feltekerem, a két végén összecsípem, s így bezárom a tésztát. A tekercset középen kettévágom, és a két darabot 6-6 szeletre osztom. Kivajazok két pitetálat. A csigákat ezekbe helyezem úgy, hogy a darabok között fél-fél cm rés maradjon. A formákat 20-25 percre sütőbe teszem, és a fahéjas csigákat aranybarnára sütöm. A karamellsodót karamellkrémből és egy kanál tejből készítem el. Tálaláskor öntöm a süteményre, így a tészta nem szívja magába.
fahejas csiga nyito01
Szia
Barbi

Fotó: Keresztesi Barbara

Százharminchat nap maradt a Merj Alkotni! projektből. A hírlevélre >>> itt iratkozhatsz fel

poszter1

Mi készült itt az elmúlt három napban? 

Kétszázhuszonnyolcadik nap: Sütőtökkekszek (2)
Kétszázhuszonhetedik nap: Világító kisházak
Kétszázhuszonhatodik nap: Kopogtató színes gömbökből

>>> Következő nap

kalendarium 112 
 A Merj Alkotni! 365+ projektben született összes poszt, egy lapon.