Készítette: Keresztesi Barbara
Írta: Keresztesi Judit
Merj Alkotni! 365+ rovat – 2013. november 6.
birs nyito01
          Hozott a postás egy karamellizálópisztolyt, nem csak úgy, áthozta, hanem rendeltük és ő volt a kézbesítő. Szép kivitel, acél és műanyag, olyan, mint Jamie Oliveré, működik is. A tortán ragyogó, egyenletesen pirított cukorfelületet nyertünk általa. A linzeres tészta finom lett, tölteléke édes-fanyar, túlkapások nélküli birsalmakrém, ez az első almatorta a tatin után, amelyik igazán ízlett nekem.


birs hozzavalok
A pitetészta hozzávalói:
460 g liszt,
280 g vaj,
120 g kristálycukor,
2 tojás,
egy csipet só,
1 kanál vaníliaesszencia.

A birskrém hozzávalói:
400 g hámozott, magozott birsalma,
80 ml citromlé,
125 g kristálycukor,
4 egész tojás,
75 g vaj, csipet só.
birs 02birs 03
birs 04
birs nyito03
         Előző nap elkészítem a tésztát. A puha vajat a cukorral, a sóval és a vaníliával habosra keverem. Egy külön tálba felütöm a tojásokat, villával kissé felverem, és a cukros vajhoz öntöm. A lisztet egy külön tálba szórom, közepébe mélyedést simítok, beletöltöm a tojásos krémet és az összetevőket morzsás állagú tésztává gyúrom. A tésztából gombócot formázok, ezt fóliában csavarom, és hűtőszekrénybe teszem. Másnap egy órával az előtt, hogy dolgozni kezdenék vele, kiveszem a tésztát a hűtőszekrényből. Előmelegítem a sütőt 170 ºC-ra. Kivajazom a kis sütőedényeket. A tésztából apró darabokat tépek, ezekkel kibélelem a tálkákat. Sütőpapírból kis köröket vágok, ezeket ráhelyezem a tésztákra, majd szárazbabot szórók rájuk, hogy sütés közben a tészta ne veszítse el az alakját. A kis sütőformákat 20 percre sütőbe teszem, majd kiemelem belőlük a babot és a tésztát további 10 percen át sütöm. Amikor elkészült, kiveszem a sütőből és hagyom kihűlni.

         A darabolt birsalmát beleteszem egy lábasba és annyi vizet öntök rá, hogy ellepje. Puhára főzöm, majd lecsepegtetem. Egy botmixerrel pürésítem.
Egy külön tálban összekeverem a tojást, a kristálycukrot, a citromlevet és a sót. Vízfürdőn felforrósítom a pürét, majd leveszem a gőzről és hozzákeverem a tojásos keveréket. A krémet újra a vízfürdőre teszem, és körülbelül 20 perc alatt besűrítem. A kész krémet levesztem a gőzről, hozzákeverem a vajat, majd hagyom teljesen kihűlni. Belekanalazom a pitehéjakba. Megszórom a tetejét cukorral. Hűtőbe teszem egy órára, majd karamellizáló pisztollyal ropogósra égetem a tetején a cukrot.
birs nyito02
Szia
Barbi

Fotó: Keresztesi Barbara

Száznegyvenhat nap maradt a Merj Alkotni! projektből. A hírlevélre >>> itt iratkozhatsz fel

Mi készült itt az elmúlt három napban? 

Kétszáztizennyolcadik nap: Csíkos lámpabura
Kétszázsokadik nap: Sütőtökös kekszek
Kétszáztizenhetedik nap: Édes november

>>> Következő nap

kalendarium 112 
 A Merj Alkotni! 365+ projektben született összes poszt, egy lapon.