Készítette: Keresztesi Barbara
Írta: Keresztesi Judit
Merj Alkotni! 365+ rovat - 2013. október 11.
csilis sutotok nyito01
         A BBC-n nem olyan régen három, nagyon jó francia séf szomorkodott. Egy csőbe jöttek be, mint kiderült. Egy nő hívta meg őket, aki korábban náluk ebédelt, és ezt filmre is vették, ők pedig kifőzték a lelküket ennek a nőnek, és a nő imádott is mindent, amit ezek hárman elébe tettek. A nő mentségére legyen mondva, nem tudta, hogy mit tesz azzal, ha beülteti három francia barátját a stúdióba, és angolul szegezi nekik azt a kérdést, hogy a francia konyha vajon csak egy túlmarketingelt baromság vagy tényleg van benne valami különleges? A fiúk nem beszéltek jól angolul, good, good, hajtogatták, nice, tették hozzá, de láthatóan feldúlta őket ez a támadás, szívesen felelték volna a nőnek, hogy a francia konyha attól francia konyha, hogy okos, körültekintő, nyitott, felvilágosult, nagyvonalú és a fakéregből is szószt főz, ha fantáziát lát benne. Részben a flow mozgatja, részben a homeosztázis; felfogta az evést, mint szükségletet. Érti az ízspecifikus telítődést, ahogyan az étel elővételezett kellemességére hagyatkozó érzéki, legyőzhetetlen emberi vágyat is, jó ütemben, jó adagokban, finom, színes ételeket ad fel, és ebben megoldás rejlik megannyi civilizációs problémára, és különben is, milyen otromba egy kérdés volt ez, mi a fene bajod van neked Maureen? Szeretném a nő mentségére elmondani, hogy a nő nem akart rosszat, ő ezt a feleletet várta, kifejezetten örült volna ennek a riposztnak, de, hogy a szakácsok angolórákon a kolotyón cigiztek, azt számításon kívül hagyta. A séfek azt a feladatot kapták korábban a nőtől egyébként, hogy hozzanak magukkal egy-egy alapanyagot, amelyet a konyhában nélkülözhetetlennek gondolnak. Az egyik kaprot mutatott, a másik fügét, a harmadik sütőtököt. A fügés és a sütőtökös egybehangzóan állították, hogy a két anyagot azért szeretik, mert ezekből sósan és édesen egyaránt, minden képzeletet felülmúlóan tökéletes étel készíthető.
         A sütőtökös receptek közül Barbi a chilis fokhagymás rozmaringost választotta. Ez a fogás három érzékszervet tesz boldoggá közvetlenül: a narancsszínű hússal sült fűszerek ízének összhangja, illata és szépsége is lenyűgöző.


csilis sutotok hozzavalok
Hozzávalók:
1 kg sütőtök,
6-8 gerezd fokhagyma,
néhány ág rozmaring,
2 nagy, zöld chili,
4-5 kanál olíva olaj,
40 g fenyőmag vagy dió,
½ citrom leve,
só, bors.
csilis sutotok 02
csilis sutotok 03
csilis sutotok 05
A sütőt 180 oC fokra előmelegítem. A tök héját alaposan átmosom, a tököt kettévágom, és kikanalazom a magját. Héjával együtt gerezdekre vágom, és a szeleteket egy pecsenyés tepsibe teszem. A fokhagymagerezdeket megmosom, és héjukban egy késsel összeroppantom. A chiliket kimagozom, és apróra vágom, a rozmaring ágakat kicsit megnyomkodom a mozsárban. A tökszeleteket megszórom a fűszerekkel, majd megsózom és megborsozom, végül megöntözöm olívaolajjal. 45-50 perc alatt aranyszínűre sütöm. A fenyőmagot egy serpenyőben megpirítom, és rászórom a tökszeletekre. Olajjal és citrommal lelocsolom, majd forrón tálalom.
csilis sutotok 04
csilis sutotok nyito02
Szia
Barbi

Fotó: Keresztesi Judit

Százhetvenkettő nap maradt a Merj Alkotni! projektből. A hírlevélre >>> itt iratkozhatsz fel

Mi készült itt az elmúlt három napban? 

Százkilencvenkettedik nap: Süteményes dobozok
Százkilencvenegyedik nap: Almás keksz
Százkilencvenedik nap: A kukucskáló

>>> Következő nap

kalendarium 112 
 A Merj Alkotni! 365+ projektben született összes poszt, egy lapon.