Recept: Keresztesi Barbara
Bevezető írás: Keresztesi Judit
Merj Alkotni! 365+ rovat - 2013. szeptember 11.
szolozsele nyito01
         Van egy szőlős történeted legalább? – érdeklődtek. Van – mondtam – mert csakugyan volt. Hogy ősszel hunyót játszottunk. Szabadon lehettünk volna ipiapacs bárhol, de mi Baksaiék szőlejében tolongtunk, nem kellett semmi mást tennie az illetőnek, aki hunyt, csak áhítatosan leballagni a kertbe, és elkapni az egész bandát. A szőlőt elengedett kézzel ettük a tőkékről, később anyák és apák osztottak szobafogságot ezzel összefüggésben, jól megnyomva a tollat, mert Baksaival nem volt egy öröm a beszélgetés, s ezt ők ilyenformán továbbérvényesítették.
        A friss szőlő után, de bőven a szőlőüdítő előtt helyezkedik el élvezeti értékben az a szőlőzselé, amelyet ma készített Barbi. Ebben a zselében a kardamom és a citrom egyensúlyozza ki az édes ízt. Míg a vajas almaszószt szárnyasokhoz, ezt fokhagymás vörös sültekhez érdemes feladni.


szolozsele hozzavalok
Hozzávalók:
1,75 kg fehér saszla szőlő,
3:1 befőzőcukor,
10 kardamomtok,
1 dl víz,
citrom.

A díszítéshez:
natúr rafiaszál,
vászonanyag,
nyomtatható címke,
ragasztó,
szike és vágólap.
szolozsele01
szolozsele02
szolozsele03
szolozsele04
szolozsele05
A kardamomtokokat kibontom, a magvakat és a kardamomhéjat is egy mozsárba dobom, majd kissé megtöröm. A törmeléket 1 dl vízzel leforrázom, és néhány órán át állni hagyom. Ha a kardamomtea elkészült, leszűröm, és félreteszem. A szőlőt megmosom és az egészséges szemeket leszedem a fürtről. Egy lábas felett gyümölcsprésben kinyomom a szőlőlevet, hozzáadom a kardamomos teát, egy fél citrom levét, és a keveréket tűzre teszem. Hozzákeverem a befőzőcukrot, és folyamatosan, forrásig keverem. A forró szőlőzselét tiszta üvegekbe adagolom, rácsavarom a tetőket, és a zseléket fél percre a fejükre állítom. Hagyom, hogy teljesen kihűljenek.

A címkéket körbevágom, majd az üvegekre ragasztom. Az üveg tetejét hozzáillő vászonnal és rafiaszállal kötözöm be.
szolozsele06
szolozsele07
szolozsele08
szolozsele09
szolozsele nyito02
Szia
Barbi

Fotó: Keresztesi Judit és Keresztesi Barbara

Kettőszázkettő nap maradt a Merj Alkotni! projektből. A hírlevélre >>> itt iratkozhatsz fel

Mi készült itt az elmúlt három napban? 

Százhatvankettedik nap: Karamellkrém
Százhatvanegyedik nap: Sörtorpedó
Százhatvanadik nap: Születésnapi óriásgyertyák

>>> Következő nap

kalendarium 112 
 A Merj Alkotni! 365+ projektben született összes poszt, egy lapon.