Körtekrémes kis Napóleonok

Írta: Keresztesi Judit - Nagyvárosi nő megosztaná rovat
2015. január 10.
kortes napoleon nyito01
         Kitavaszodott, gondoltam. Rosszul mondom. „Mindjárt itt a tavasz”, ezt leírta valaki, valahol, és megtetszett. De, csak nézzek ki az ablakon, mondták, és ki is néztem, és láttam a tükörjeget, talán még a hajamat is megigazítottam benne, de nem érdekelt, én már készen voltam a téllel, és úgy tettek egy darabig, mintha együtt éreznének, de aztán csak a februárt engedték meg. Hogy az még a képzelet határán belül mozog, addig mehetek, az odáig terjedő szakaszon foglaljam el magam bármi szezonálissal nyugodtan. Kérem. Valentin, jó lesz?:
         A nő a sarokban ült egy kisebb, kerek ebédlőasztal mellett, a napjáról számolt be szépen és érzékletesen, volt egy ritmusa a levélnek. Először egy egyszerű szót használt, ezt egy kérdés követte, melyre nem várt választ, aztán megint egy apró, megindító íve keletkezett a történetnek, a nő értett a drámához, ha valamihez értett, az bizony a dráma volt… Aztán kért valamit. Valami marhaságot kért, általában, hogy a másik néhány percig elbűvölten olvassa, s ekkor a meglepetéstől fölnevessen, ritkaságszámba ment, ha nevetett, a nő pedig szerette, ha nevet és ezért nem tartózkodott a túlzásoktól: - A mértékletesség nem jellemző a csodára. – vonta meg a vállát – Éppen ez a lényeg.
Már a desszert következett, egy kis Napóleont hoztak ki, éppen egy falatot, amelyben ostyavékony, ropogós választóvonalak különítették el a körtekrémet az alul tündöklő vaníliától. A zárótallérokra porcukrot égettek, így a falat üde volt és emlékezetes, nem igényelte a folytatást. - Csak egy eszpresszót, legyen szíves. - mondta a nő halkan.

kortes napoleon hozzavalok

Hozzávalók: (7 db kis Napóleonhoz)
1 tekercs leveles tészta
A körtekrémhez:
120 ml körtepüré (reszelt, főtt, pürésített körte)
120 ml vízzel fölengedve,
1 tojás,
1 tojássárgája,
100 g kristálycukor,
3 evőkanál kukoricakeményítő,
100 g vaj,
1 evőkanál körtelikőr,
1 kezeletlen citrom reszelt héja.
1 zacskó vaníliacukor.

A vaníliakrémhez:
500 ml tej,
25 g vaníliacukor (3 tasak),
4 tojássárgája,
70 g kristálycukor,
20 g finomliszt,
30 g kukoricakeményítő,
100 g vaj,
porcukor.

Elkészítés:
A sütőt 170 °C-ra előmelegítem. Egy tepsit kibélelek sütőpapírral, majd keresek egy másik tepsit is, amely ebbe, a nagyobb tepsibe éppen belefér, mert a tésztakorongokat nehezékkel a tetejükön sütöm majd meg.

Egy nyújtódeszkát megszórók liszttel, ráhelyezem a leveles tésztát, kissé kinyújtom, majd 21 db kis kört szúrok ki belőle. A köröket a tepsibe helyezem, letépek egy újabb sütőpapírdarabot, a korongokat letakarom, és rájuk helyezem a másik tepsit. A tésztát körülbelül 10 percen át sütöm így, kis lángon, majd leveszem a tetejéről a tepsit és a papírt, megszórom porcukorral, és további néhány percre újra a sütőbe helyezem, hogy a cukorréteg kissé ráolvadjon.

A körtekrémhez a körtepürét egy lábasba teszem, hozzáadom a vizet és fölforralom. Közben egy tálban habosra keverem a tojásokat a cukorral, később beleteszem a vaníliát, a körtelikőrt és a reszelt citromhéjat, majd belekeverem a kukoricakeményítőt, és mindezt masszává dolgozom. Néhány kanál forró körtepürével temperálom a tojásos keveréket, majd az így átmelegített masszát, folytonos keverés mellett, a forrásban lévő körtepüréhez öntöm. Így néhány perc alatt nagyon sűrű krémet kapok, amelyet tűzről levéve, hagyok teljesen kihűlni. Amikor kihűlt, gépi habverővel hozzákeverem a 100 g hideg vajat, így könnyű körtekrém lesz belőle.

A vaníliakrémhez fölforralom a tejet. A tojások sárgáját a kristálycukorral és a vaníliacukorral kikeverem, a masszához adom a lisztet és a kukoricakeményítőt. A keveréket néhány kanál forró tejjel temperálom. A temperált masszát, folyamatos keverés mellett, a tejhez öntöm és krémmé sűrítem. A krémet hagyom teljesen kihűlni, majd vajjal keverem ki.

A Napóleonokat összeállítom. Két habzsákot megtöltök a kétféle krémmel, egy tésztakorongra a vaníliakrémből nyomok halmokat, majd lefedem egy újabb tésztakoronggal, arra körtekrémet halmozok, ezt újra egy tésztakoronggal zárom le. Tetejét meghintem porcukorral.
kortes napoleon 01
kortes napoleon 02
kortes napoleon 03
kortes napoleon 04
kortes napoleon 05
kortes napoleon nyito02
Fotó és szöveg: Keresztesi Judit
Szerkesztette: Keresztesi Barbara

Az eredeti receptet Raiza Costa/Dulce Delight készítette maracuja pürével.

Itt iratkozhatsz fel a hírlevelünkre, vagy követheted a bejegyzéseinket Twitteren, Tumblr-ön, Facebookon, a fotóinkat pedig a Pinteresten is megtalálod.