• Bezárta kapuit a nyolcadik Mézeskalácsváros, a következőig már csak háromszázat kell aludni

    Idén ötven napig voltunk nyitva, hatvanezren jöttek el, tíz napon át a Bálna bejáratáig állt a sor a Mézeskalácsvároshoz, szeretném elismerni, hogy a galériához közelebb eső bejáratról van szó. Később csillapodott az érdeklődés irántunk, február első napjaiig már csak a teremben nem lehetett megmozdulni, és az utolsó hétre lett annyi napi látogatónk, ahányan máskor egy kiállításunk megnyitójára jönnek el. A város történelmi fejlődésének földrajzi alapja...

     

  • A Bálnában nyíló, A boldogságnak szekvenciáiról című kiállításról

    A Boldogság szekvenciáiról egy installáció, amelyet a Bálnában, a 306-os Teremgalériában, a Múzeumok Éjszakáján próbáltak ki először. A négy óra alatt nyolcszázan látogattak el a kiállítótérbe, hogy megnézzék a boldogságfogalom-installációt, egy összeválogatott apokrifokból álló sorozatot, mely ismeretlen emberek leveleiből áll. A munka Keresztesi Judit elmondása szerint, Ian Wilson dialógusai, Marina Abramovic jelenlétművészete, a mail art hatásai, illetve az albán Haveit kollektíva intimitásművészete nyomán született. Az alábbiakban egy rövid interjút olvashattok a kiállítás művészével, Keresztesi Judittal, melyet Keresztesi Barbara, a kiállítás producere készített.

  • Nagyvárosi nő megosztaná

    Heti egyszer ételek lesznek itt porcelánban, egyszer pedig valami olyasmi, ami eszembe jutott egyszerűen, és amikor a barátaim ránéztek, azt mondták, hogy hát, úgy érzik magukat tőle, mintha petróleumot ittak volna.

  • Mézeskalácsváros, stílus, művészet, társasági élet
    Úgy érdemes elképzelni, hogy a terepasztal, amelyen mindezek a történetek láthatók, kezdetben üres és ez nyilván a világon lévő minden terepasztalra, sőt akármilyen más asztalra is igaz, de ez itt csak úgy telik meg például, ha sokan hoznak rá épületeket. És ha egy lélek sem hoz semmit, akkor az asztal üres marad. És akkor nem volna mit mesélnem. De az történt idén, hogy mindenféle színben, alakban és méretben érkeztek épületek
  • Kecskesajttal és szilvacsatnival töltött rétestészta, sült csirke, sült zöldségek, tejszínes sütőtökhab

     Azért öntötte le őket forró vízzel, mert mint mondta, finomabban oszlanak el így az illatok. Majd fogta a húst, és a tenyerében lévő fűszerekkel bedörzsölte, és lehajolt, hogy magába szívja a friss, fűszeres hús szagát, és szép volt e percben, mint egy költő, majd halkan átismételte a sorozatot: bors só, fokhagyma, gyömbér, kakukkfű, és miután elsuttogta ezt az imádságot, intett, hogy mehet minden be a sütőbe.

  • Rozmaringos fűszervajban sült szelídgesztenye, csirkés szendvics, friss majonézzel és zöldsalátával, almás rétes

      A legjobb az almás rétese volt, fahéjas cukorral töltött tésztába rendezte az átlátszóra szelt almáit, és azokat is ilyen cukorral hintette be, és dunsztba tette a kerek tortaformát, úgy sütötte nagyon hosszan. A rétescikkelyeket magas, karcsú üvegkínálókra rendezte, mintha valamiféle tündöklő almás baklavák volnának. – mondta a grófnő a rádióműsorban.

  • Zöldségek á la grecque tojással és fűszeres szósszal, tárkonyos csirke, mini pavlovák, gránátalmával

     A szemközti ház földszintjén hétköznapi salátát és csirkét ettek, a zöldségeket éppen hogy átmelegítették, koriandermagvakat szórtak a posírozó lébe és fehérbort öntöttek hozzá, ebben szelídítették meg a karfiolt és a többi zöldséget, hogy ne legyenek olyan katonásan, érdesen nyersek, és a salátát egy olyan szósszal öntötték le, amely mustár és kapribogyó igen egyszerű keveréke. A csirkét tárkonnyal sütötték össze, végül buborékokat, mini pavlovákat adtak fel, kókusszal és vaníliával ízesítetteket, és tetejükre gránátalmát halmoztak, hogy a friss, kissé savanyú íz megtörje a cukorhabot.

  • Gnocchi chorizoval és cukkínivel, mandarintorta

    Az előételen karamellizált, kakukkfűvel megszórt hagyma, a főételben chorizo a fűszerezés, friss cukkínivel és bazsalikommal, a mandarintorta kakaós tésztájában pedig kardamom, így olyan íze van, mint a karácsonynak.

  • Kagyló fokhagymás fehérboros szószban, mini diós rétes

    A kagylóthéjakat fokhagymás, fehérboros szószban nyitották meg, hozzájuk friss kenyeret adtak. Előételnek olvasztott camembert és zellerszálakat szolgáltak föl, végül puha, vékonyra sodort, rummal és fahéjjal fűszerezett dióval megtöltött apró réteseket kínáltak a feketekávé mellé.

Útmutató városi mézeskalácsházhoz

Írta: Keresztesi Barbara - Merj Alkotni! rovat - 2012. december 14.
 


Hogyan készült a Mézeskalácsváros egyik háza? 
 
DSC_6537Szükséged lesz:
sütőpapírra,
mézeskalács tésztára,
mézeskalácsház-sablonra,
díszítőcukorkára,
hegyes késre, nagy késre és ha van, pizzavágóra,
sütőlapra vagy tepsire, (fontos, hogy amennyire lehet, egyenes legyen a felülete),
ollóra,
egy A4-es méretű (30x20cm), fehér csomagolópapírral bevont vastag kartonlapra,
kézi vagy gépi habverőre,
egy öblös tálra,
ceruzára,
papírlapra,
lisztre, (a tésztát és a nyújtófát szükséges lisztezned),
nyújtódeszkára, (de ha nincs otthon ilyen eszköz, akkor egy vágódeszka, a konyhapult vagy asztal felülete is megteszi),
nyújtófára, (vagy ha nincs otthon, akkor egy sörösüveg, esetleg egy sima felületű üvegpalack is megfelel erre a célra),
konyharuhára vagy papírtörlőre.

A cukorhabarcs hozzávalói:

2 tojásfehérje,
1/2 kg porcukor,
1 evőkanálnyi frissen facsart citromlé,
habzsák, vagy egy tiszta nejlonzacskó, amiből a cukorhabot adagolhatod.

A mézeskalácsház építésének lépései:
1. Vedd ki a tésztát a hűtőből és egy-két órán át hagyd szobahőmérsékleten kiengedni.

2. Míg a tészta puhul, vágd ki a papírsablonokat. Ha ablakokat is szeretnél a házra, vágd ki a sablonon az ablaknyílásokat is.

3. Gyúrd át a tésztát, amíg homogén gyurmaszerű anyagot nem kapsz.

4. Melegítsd elő a sütőt 100 Co fokra.

5. Simítsd a sütőpapírt a gyúródeszkára, lisztezd meg a papírt, a kezed és a sodrófát.

DSC_6541
6. A tésztagombócot vágd ketté, az egyik felét tedd félre.

DSC_6553
7. Nyújtsd ki a tésztát, körülbelül 3 mm vastagra, rendezz rá annyit a sablonokból, amennyi kényelmesen ráfér. Az alakzatokat ne rakd szorosan egymás mellé, hagyj köztük minimum 2-3 centiméter távolságot.

DSC_6555
8. Késsel, vagy pizzavágóval vágd körbe a paneleket. Az ablakokat a sablonon kivághatod előre, de a tésztán az ablakokat csak sütés után érdemes kivágni. (Az ablakvágási és egyéb korrekciós műveletekkel sietned kell majd, mert a sütőből kivett panel gyorsan megmerevedik.)

DSC_6556 
9. Amikor körbevágtad a sablonokat, emeld le a sütőpapírról a panelek között keletkező fölösleges tésztát. Ilyenkor már csak a sütőpapírral együtt mozgasd a tésztát, nehogy eldeformálódjon a panel.

DSC_6557
10. Darabold szét a sütőpapírt a panelek között. Az egyes házdarabokat a sütőpapírnál fogva helyezd bele a tepsibe úgy, hogy hagysz közöttük 1-2 cm helyet.

11. A maradék tésztát gyúrd bele a félretett fél gombócba, majd teríts le újra sütőpapírt, lisztezd a tésztát, a kezed és a nyújtófát és vágd ki a további paneleket. Összesen 2 db tetőelemre, 2 db hosszú oldalelemre, 2 db rövid végfalra lesz szükséged. A maradék tésztából, készülhet utacska, fenyőfa, hóember, vagy ami csak eszedbe jut.

DSC_6559
12. Ellentétben az evésre szánt mézeskaláccsal, amit csak pillanatokig sütünk, a házpaneleket kicsit túl kell sütni, hogy stabilak legyenek. Nem szabad megégetni őket, de kérlek, ne aggódj, ha egy kicsit kopog majd a végeredmény. A házdarabokat 100 Co fokon, körülbelül negyed órán át kell sütni. Amikor a tészta sötétbarnába hajló színt kap, akkor készen van.

DSC_6561 
13.  Amikor a tésztát kivesszük, még forró és puha, ilyenkor, ha újra a panelekre helyezzük a sablont, késsel kiigazíthatjuk a széleit. A szabályos panelekből egyszerűbb összeállítani a házat. Egy kisebb, hegyes késsel gyorsan kivághatóak az ablakok is. Kérlek, azt tartsd szem előtt, hogy a házak kétszintes városi házak, ha megtennéd, hogy mind a két sor ablakot kivágod, (vagy rárajzolod a panelre), azért nagyon hálás lennék. A panel forró, használj kérlek fogókesztyűt amikor hozzáérsz!

14. Hagyd kihűlni a paneleket. Ha gondolod, a következő napra is halaszthatod a díszítést. A házdarabokat érdemes még összeragasztásuk előtt kidíszítened.

DSC_6589 
15. A cukorhabarcs elkészítéséhez, szükséged lesz kézi vagy gép habverőre, két tojás fehérjére, fél kg porcukorra és citromlére. A tojásfehérjét tedd bele egy öblös tálba, öntsd hozzá a cukrot, és a kettőt együtt verd sűrű masszává. Amikor majdnem készen van, öntsd hozzá a citromlevet és még egy kicsit verd. Előfordul, hogy túl nagyok a tojások, ekkor adj a keverékhez további cukrot, nem szabad, hogy folyós maradjon. Amikor nem csöppen le a habverőről, készen van.

DSC_6588 
16. Végy elő egy darab papírt. A panelek közül vedd elő a házikó alakút, és rajzold körül. Ez segít majd a tető összeállításánál, később elmagyarázom, hogyan.

DSC_6602
17. Végy elő egy habzsákot vagy egy tiszta nejlonzacskót. Töltsd meg félig cukorhabbal, csavard össze a zacskó végét és ha nejlont használsz, vágj egy egészen kis lyukat a sarkán.

DSC_6610 
18. Kend be a tetőelem hosszabb oldalát habarccsal, állítsd rá a rövidebb oldalát az egyik segédvonalra, és illeszd össze a másik elemmel, úgy hogy pontosan akkora szöget zárjanak be, mint a vonalak. Tartsd egy kicsit, amíg összetapad annyira, hogy önállóan megáll. Ha nem sikerül megállítani, mindkét oldalát támaszd meg befőttesüveggel vagy egy-egy magasabb pohárral. Azután, hagyd egy-két órán át száradni anélkül, hogy megmozdítanád.
 
19. Amíg a tető szárad, díszítsd fel a házfalakat.

DSC_6574 
Tipp:Cukorüveg ablak. Töltetlen sárga vagy piros savanyú cukorkát vágódeszkán, húsklopfolóval kis darabokra zúzunk. Ha van otthon fűszermozsarunk, abban is megtörhetjük a cukrot. A paneleket hagyjuk sütőpapíron és szórjuk bele a keménycukor-morzsalékot a nyílásokba. Nyugodtan púpozhatjuk is, mert el fog simulni sütés közben. Tegyük sütőbe pár percre és figyeljük miközben melegszik. Ha elolvadtak és elsimultak a cukrok, a kalácsot rögtön kivehetjük. Várjuk meg, amíg teljesen kihűlnek a színes üvegablakok és a tészta. Aztán hozzáláthatunk a falak díszítéséhez.

DSC_6615 
20. Az oldalpaneleket fektesd le a pultra és díszítsd fel. (a képeket csak inspirációnak szántam, kérlek úgy díszítsd a házakat, ahogy neked tetszik.) A csomagba tettem dekorációs cukrokat. Tavalyról maradtak, lejárt a szavatosságuk, nem szabad megenni őket, dekorációnak azonban még tökéletesen megfelelnek. A pillecukrokat és gumicukrokat, kis darabokra vagy szeletekre vágva sok, színes díszítőelemhez juthatsz.

DSC_6621 
21. Amikor a fekvő panelek megszáradtak, hozzáláthatsz a ház összeállításához. Először az oldalakat ragaszd össze és hagyd megszáradni. Addig díszítsd ki a ház tetejét. 

DSC_6628

22. Amikor a ház és a háztető külön-külön megszáradtak, kenj habarcsot a felső élekre és helyezd fel a háztetőt. Amikor megszáradt, és a ház szilárdan áll, vedd elő az A/4-es, (30x20cm-es), fehér csomagolópapírral bevont kartonlapot és ugyancsak cukorhabarccsal rögzítsd rá a házat. Az alapot is berendezheted, dekorálhatod és mindenképpen jól láthatóan írjátok alá a művet.
 
DSC_6638
Soha ne kérj elnézést a művészetedért! Merj alkotni!
 
Üdvözlettel
Keresztesi Barbi